Dreams Work
 Analytische therapie

Een goed gesprek is (bijna) een zeldzaamheid.

Wanneer voel je je echt gehoord?

Soms is het een vaag gevoel van onbehagen. Soms is het een terugkerend probleem binnen je werk of gezin/relatie, of met geld. Het kan zijn dat je rouwt, of zelf over de dood nadenkt, je geen raad meer weet.

Sta je al te lang stil of ren je jezelf juist voorbij?

Wat troost geeft is dat datgene wat we ons bewust worden, ons meester maakt van de stuurmogelijkheden in ons leven.

Ofwel: hoe meer we begrijpen en bewust ervaren, hoe minder we geleefd worden. Dat geeft houvast, (zelf-)vertrouwen, vrede, overzicht.

Misschien heb je genoeg aan enkele gesprekken, een langer traject is ook mogelijk.

We kunnen, buiten de gesprekken, verschillende werkvormen inzetten: denk aan droomanalyse, actieve imaginatie en familieopstellingen.

Hetgeen door het Zelf wordt afgewezen, manifesteert zich in de wereld als het Lot. –C.G. Jung

Analytische therapie, Lezingen

 

Relatietherapie

Je weet wat er aan de hand is, maar je krijgt er geen grip op.

Jullie zijn de tegenpolen geworden van degenen op wie jullie verliefd werden.

Alles voelt zwaar, eenzaam, en op een vreemde manier vertrouwd –maar o zo vreselijk.

Vaak als er kinderen komen, maar soms ook gewoon door de jaren, ontstaat er een sleur in de relatie. Niet een prettige routine, een soepel en gesmeerd samenwerken, niet een aanmoediging van elkaar tot groei en verder ontdekken, maar een grauwe nevel die onze blik vertroebelt en ons verwijten doet maken richting de ander.

Relatietherapie zorgt ervoor dat je gehoord wordt, volledig uit mag praten, tot op het merg eerlijk mag zijn. En ze houdt je een spiegel voor waarin je je eigen aandeel ziet, om je vervolgens een deur te wijzen: zo kun je handelen, zus kun je het zien, dat kun je horen en dit kun je erop antwoorden.

Middels psychoanalyse en mogelijk familieopstellingen leren jullie oude patronen los te laten, jezelf en de ander te erkennen voor wie hij of zij is.

Truth is everybody is going to hurt you: you just gotta find the ones worth suffering for. –B. Marley

Therapie, counseling


Kindertolken / Present Child Methode

Kinderen zijn een spiegel voor ons. Ze hebben vaak nog niet de taal de wij goed verstaan, dus drukken ze zich op andere manieren uit.

Het is lastig inzien dat dat wat ze doen voor onze eigen bestwil is. Bepaald gedrag van kinderen zit als het ware in onze blinde hoek.

Waarom is mijn dochter aldoor ziek? Waarom heeft mijn zoon geen vriendjes? Waarom begint het bedplassen weer? Waarom heeft mijn puber zo’n grote mond?

Je verhaal of klacht geef je in stappen weer. Later krijg je de vertaling ervan, dus dat wat je kind eigenlijk probeert te zeggen, terug.

Het voordeel hiervan is dat jij zelf het gesprek met de therapeut aangaat, en niet met je kind hoeft te slepen (naar therapeuten etc.). Je krijgt zo te horen hoe jij je kind kunt helpen.

Let op: er is geen sprake van een schuldvraag. Zowel ouders als kinderen hebben de beste intenties!

De therapie is in principe kort, maar misschien heb je na de derde sessie nog wat ondersteuning nodig bij het verwerken van de boodschap van je kind en het verwezenlijken van je voornemens.

In het geval van oudere kinderen (16+) is het mogelijk een en ander af te sluiten met een gesprek volgens de Geweldloze Communicatie-methode.

Er is geen verandering van duisternis naar licht, van stilstand naar beweging, zonder emotie. –C.G. Jung 

Volgens: J. Venema’s PresentChild®, ‘Het Fluisterkind’

Kindervertolking, Relatietherapie, Lezing, Workshop, Bedrijfstraining 


Flow

Je gaat helemaal op in wat je doet. Tijd en omgeving spelen geen rol meer. Het een volgt uit het ander, alles gaat vanzelf. Voor je het weet, ben je uren verder en heb je een diep tevreden gloed op je gezicht.

Je hebt iets gedaan vanuit Flow, vanuit jezelf: of je er nou wel of niet geldelijk rijker van wordt, doet er niet toe. Dit is wat bij je past, wat je fijn vindt om te doen en waarvoor je (als het ware) geroepen bent.

Mihaly Csikszentmihalyi, een door Jung beïnvloede Hongaars/Amerikaanse psycholoog, heeft de psychologie van het geluksmoment bestudeerd, en is tot een aantal conclusies gekomen. Zo stelt hij dat alleen intrinsieke motivatie, dus discipline die van binnenuit komt, het leven optimaal genoten kan worden én de mens het best presteert.

Wist je dat nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en nederigheid karaktereigenschappen zijn die ervoor zorgen dat de mens zich volgens zijn eigen normen en talenten ontplooit? En dat die ontplooiing leidt tot levensgeluk?

Kom je er niet uit wat jouw plek in de wereld is, waarvan jij dagelijks gelukkig wordt? Deze counseling kan in enkele bijeenkomsten ervoor zorgen dat jij je eigen weg voor je ziet en ook durft te bewandelen. 

Een plezierig leven is een individuele creatie die niet nagemaakt kan worden vanaf een standaard recept. –M. Csikszentmihalyi 

Workshops, Bedrijfstrainingen, Gastlessen, Lezingen, therapie (coaching)

 

Respectvolle Communicatie

Iemand staat boos voor je en beschuldigt je met barse stem van iets. Reageer dan maar eens met begrip.

Voor je staat een mens die iets nodig heeft en niet krijgt.

Wat dan van belang is, is allereerst waarnemen wat degene aan het doen is. Vervolgens ervaren hoe we ons daarbij voelen. Onze behoefte is misschien dat we met respect aangesproken worden, iets wat we vervolgens mogen verzoeken.

Een mooi rijtje, dat waarnemen/voelen/behoefte hebben aan/verzoeken. Maar zo simpel is dat nog niet.

Van belang is dat we, diep in onszelf, verankeren dat de ander een mens is zoals wij, die begrepen wenst te worden. Alleen daarop kunnen we aanhaken.

We doen allemaal ons best. Maar soms schieten we zomaar in een rol, die we misschien helemaal niet willen spelen. Voor we het weten staan we te schreeuwen, of praten we vol minachting tegen of over iemand. Dat, terwijl de ware behoeften altijd voor iedereen herkenbaar zijn.

Met respect deze behoeften aan elkaar weergeven, kan ruzies en misverstanden voorkomen (of oplossen), depressies ontwarren en relaties soepel laten verlopen. Dit geldt in het klein (gezin, liefdes- of vriendschapsrelatie) alsook in het groot (bedrijven, verenigingen, gemeentes).

Onszelf uitdrukken zonder dat de ander in het gedrang komt, is een ware kunst. Met empathie voor onszelf en de ander kunnen we onze wereld een stukje mooier maken.

Laat ons zelf de verandering worden die we zo graag zouden zien in de wereld. –M. Gandhi

Volgens: Marshall B. Rosenberg, ‘Non-Violent Communication’ 

Analytische therapie, Relatietherapie, Lezing, Workshop, Bemiddeling, Bedrijfstraining 


N.B.: Voor alle workshops en bedrijfstrainingen geldt dat de instap op MBO/HBO-niveau is. De lengte van de workshop of training wordt in onderling overleg afgesproken, maar bedraagt meestal een dagdeel. Doelstelling is een vergroting van de theoretische kennis aangaande het onderdeel (zie hiervoor de titel van de workshop of bedrijfstraining) alsmede ervaring met enkele werkvormen, die leiden tot groter zelfinzicht en hiermee een prettiger werkervaring en meer gemak in de omgang met anderen en jezelf. De doelgroep betreft in principe iedereen met interesse, dan wel werknemers of werkgevers uit het bedrijfs- of onderwijsveld. De studiebelasting bedraagt geen uren buiten de directe workshop of bedrijfstraining om, behalve bij de taallessen. Hierover worden per cursus/bijles/gastles afspraken gemaakt.